Ugađanje, popravci i procjena glasovira i pianina

Naslovnica Zanimljivosti Zanimljivi sadržaji

Povijest klavira

Ispis

čembaloKlavir (piano) se razvio iz čembala, klavikorda i drugih srodnih instrumenata sa tipkama. Opće prihvaćeno mišljenje je da je klavir izumio Bartolomeo Cristofori 1698. godine, tako što je upotrijebio mehanizam sa batićima koji udaraju o žicu, umjesto dotada korštenih mehanizama u instrumentima sa tipkama.

Tagovi: klavir , piano , povijest
Opširnije...
 

Dijelovi glasovira: rezonator i okvir

Ispis

glasovirVanjski dio glasovira (klavira) čini drveni sanduk (kučište) koji ima oblik polegnute harfe ili krila. Na njemu je poklopac koji se može otvoriti. Sanduk je postavljen na tri noge, a između prednje dvije nalaze se pedale.

Klavijatura je smještena u prednjem, najširem dijelu sanduka. Na dnu sanduka nalazi se drveni rezonator (rezonantna daska, rezonantno podnožje) sa poprečnim rebrima, koji je građen od posebno birane smrekovine.

Opširnije...
 

Dijelovi glasovira: Klavijatura i mehanizam

Ispis

klavijaturaKlavirska klavijatura ima 88 tipki - po jednu za svaki ton. Bijele tipke su nekad bile prekrivene slojem bjelokosti, a danas je to najčešće plastika. Na njima se sviraju dijatonski tonovi. Na crnim tipkama sviraju se alterirani tonovi i građene su od ebanovine.

Tagovi: klavijatura , tipka , mehanizam
Opširnije...
 

Dijelovi glasovira: pedali

Ispis

pedalePedalima se proširuju zvukovne mogućnosti klavira. Najčešće se koristi desni pedal. Njegova funkcija je da odiže sve prigušivače, pa žice mogu slobodno titrati. Tako se produljuje trajanje tonova, povezuju tonovi i s time postižu zvukovni efekti.

Tagovi: pedali , klavijatura , batić
Opširnije...
 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Anketa

Koliko je star klavir ili pianino na kojem najčešće svirate?